Temiz beslenme nedir?
Temiz beslenmek zor veya zaman alıcı olmak zorunda değildir. Temiz bir diyet uygulamak için bazı hızlı ipuçlarını ve bunu yapmanın neden önemli olduğunu öğrenmemiz gerekir. Şimdiye kadar, çoğumuz temiz beslenmeyi duymuşuzdur, ancak tam olarak ne olduğundan veya nasıl yapılacağından emin değilizdir. Temiz beslenmekten kastetilen doğal olarak daha sağlıklı gıdalara yönelip işlenmiş, çok ta sağlıklı olmayan seçenekleri azaltmaktır. Bu da demek oluyor ki, meyveleri, sebzeleri ve tahılları kucaklamalı, koruyucu içeren yiyecekleri beslenmemizden mümkün olduğunca çıkarmalıyız. Tamamen temiz beslenmeye hazır olmayanlarımız bile, beslenmede bazı düzenlemeler yapabilirler. 

Renkli Beslenin
Çoğumuz günlük önerilen meyve ve sebze miktarını tüketmiyoruz. Meyve ve sebzeler açısından zengin diyetler, hipertansiyon, tip 2 diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların oluşturacağı riskleri önemli ölçüde azaltabilir. Gerçek gıdalarda bulunan lifler bağırsaklarımızı mutlu eder, yani bağırsaklarımızdaki iyi bakteriler patojenler ve enfeksiyonlarla savaşmak için daha donanımlı hale gelir.

Tahıllar Düşman Değildir 
Tam tahıllar işlenmemiş olanlardır. Tam tahıllı makarna, ekmek gibi yiyecekler basit içeriklerle yapılır ve temiz içerikli kabul edilir. Tam tahıllı ürünlerin ambalajlarında her zaman içeriğindeki tahıl tek olmasa da ilk sırada yazılmış olması gerekir. Gluten ve lektin hassasiyetiniz yoksa tam tahıllı gıdaları tüketmenizde sakınca yoktur.

İşlenmiş yiyecekleri ve paketli gıdaları kesin
Hazır yiyecekleri satın almadan önce, önce mutlaka etiket içeriklerini kontrol etmeliyiz. Bizler gerçek yiyecekleri ve işlenmiş yiyecekleri farklı şekilde sindiririz, bu nedenle neyi satın aldığımızı ve vücudumuza neyin girdiğini bilmemiz önemlidir. Paketlenmiş gıdaların sınırlandırılması, BPA'ya ve plastikte bulunan diğer zararlı kimyasallara maruz kalma olasılığımızı da azaltır. İşlenmiş yiyeceklerin tatları iyi olabilir, ancak içinden geçtikleri süreç kesinlikle iyi değildir. 

Şeker Alımını Azaltın 
Şekerli gıdaların tüketimini azaltmalıyız. Direk şekerli besinler tüketmesek bile birçok ürün içeriğinde şeker bulunmaktadır. Şeker tüketmediğimiz düşünerek vucudumuza özellikle paketli gıdalardan ciddi miktarda şeker alabiliriz. Bu yüzden etiket okumak çok değerlidir. 

Meyve ve sebzelerden aldığımız doğal şekerler hakkında çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bunlar, şekerin insülin seviyeleri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olan lif ile birleşir. 
Temiz beslenmek göründüğü kadar zor değildir. Hedefler koyarak, vucudumuzun isteklerini dinleyerek, ve isteklerin yerine koyacaklarımızı planlayarak temiz beslenmeye başlayabiliriz. Yüzde seksen temiz beslenmek, yüzde yirmilik yapacağımız kaçamakları tolere edebilir.  

 

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

08.08.2022Özlem Öven

Yorum Yapın

Ad Soyad *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu
Loading