Bağışıklıklığı Destekleyen En İyi 12 Süper Gıda
 

Süper yiyecek nedir?

Süper gıdanın ne olduğuna dair kesin bir tanım olmasa da, bu terim genellikle sağlıklı bağışıklık sistemi desteği de dahil olmak üzere sağlık ve esenlik için özellikle faydalı olduğu düşünülen, besin açısından zengin gıdaları ifade eder.

Bu tür süper gıdaların bazı örnekleri arasında yeşil yapraklılar, lahana, çilek, somon, sarımsak gibibesinler ve zerdeçal gibi otlar bulunur.

Bir Süper Gıdayı Süper Gıda Yapan Nedir?
Bu yiyecekleri bu kadar özel yapan nedir? Vitaminler, mineraller, antioksidanlar, lif ve yağ asitleri gibi temel besin maddelerinin konsantre bir dozunu içerirler ve vücudunuz bu besinleri kendi başına üretemediğinden beslenme ile almanız gerekir.

Bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda, özellikle C vitamini ve probiyotikler gibi besinleri içeren süper gıdalar önemli görünür.
Normalde temiz besleniyorsanız, yani işlenmiş gıdalardan kaçınıyor ve tam gıdaları tercih ediyorsanız, muhtemelen zaten düzenli olarak bazı süper gıdaları alıyorsunuzdur. Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini için süper gıdalardan bazılarını aşağıda inceleyelim:

Bağışıklık Sistemi İçin En İyi Süper Gıdalar
Süper gıdalar, antioksidanlar, bitkisel besinler ve vücudunuzun bağışıklık sistemi yoluyla kendini savunma yeteneğini artıran diğer bileşiklerle dolu oldukları için dengeli bir beslenmeyi bir sonraki seviyeye taşımaya yardımcı olabilir.

Son derece bağlantılı olan bağırsak ve bağışıklık sistemi sağlığını desteklemenin bir başka yolu da, genel sağlığı desteklemeye yarayan ve dost bakteriler olan lif ve probiyotikler sağlamaktır.
Ek olarak, sebze ve meyveler gibi birçok süper gıdanın yüksek su içeriği vardır, bu da uygun hidrasyonu desteklemeye yardımcı oldukları anlamına gelir, ayrıca genellikle düşük kalorilidir, iştahınızı ve bel kalınlığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.

Nereden başlamalısınız? Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmak için, farklı besinler içeren çeşitli renkli yiyecekleri diyetinize dahil ederek “gökkuşağı beslenmeye” çalışın.
Bu 12 süper besini öğünlerinize düzenli olarak ekleyerek başlayın: 

1.  Kale Gibi Yapraklı Yeşiller
Yeşil yapraklılar (roka, lahana, kara lahana, ıspanak, marul ve pazı gibi), C vitamini, A vitamini, kalsiyum, lif ve daha fazlasının yanı sıra güçlü bağışıklık savunmasını destekleyen fito besinlerle yüklüdür.
Bu sebzeler, antioksidan savunmayı güçlendirmede ve sağlıklı bir inflamasyon yanıtı oluşturmada başı çekmektedir. Ayrıca detoksifikasyon, sindirim ve hatta potansiyel olarak sağlıklı kilo yönetimini desteklerler.
2.  Yaban Mersini ve Diğer Meyveler
Yeşiller gibi, meyveler de C vitamini, polifenoller ve antosiyanin gibi antioksidanlar, lif ve A vitamini tedariki söz konusu olduğunda süper besinlerdir. Vücut dokularına zarar verebilecek serbest radikal hasarına karşı savunmaya yardımcı olabilirler ve ayrıca kalp ile bağlantılı olup bağırsak desteği sağlarlar.
3.  Ev Yapımı Yoğurt
Yoğurt (ve kuzeni kefir), bağırsakta yaşayan mikropların oranını dengeleyerek ve sindirim ve eliminasyona yardımcı olarak bağışıklık sağlığını destekleyen en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. (Yogurt probiyotik maya ile mayalandığı zaman probiyotik olur. bu yüzden market yoğutlarının bünyemize bir faydası yoktur). 
4.  Narenciye
Portakal, greyfurt, limon ve misket limonu gibi meyveler, sağlıklı bağışıklık savunmasını desteklemeye yardımcı olabilecek C vitamini bakımından çok zengindir. C vitamini ayrıca güçlü bağırsak florası sağlanması için kollajen proteinini destekler. Bağırsak, bağışıklık sisteminizin çoğunun bulunduğu yerdir.
5.  Avokado
Avokado, vücudunuzun diğer vitaminleri emmesi ve enerjinizi yüksek tutması da dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla ihtiyaç duyduğu, kalp sağlığı için çoklu doymamış ve tekli doymamış yağları sağlar. Bu meyve (evet, teknik olarak bir meyve) ayrıca lif, potasyum, magnezyum ve hatta sağlıklı kan akışını, kas fonksiyonunu ve daha fazlasını destekleyen bazı antioksidanlarla doludur.
6.  Brokoli ve Diğer Turpgillerden Sebzeler
Brokoli, brüksel lahanası, çin lahanası, karnabahar ve lahana dahil Brassica/turpgiller familyasından sebzeler, oksidatif stresle savaşan ve bağırsakta sağlıklı bir mikrop dengesinin korunmasına yardımcı olan glukosinolatlar da dahil olmak üzere harika koruyucu bileşikler içerir. 
7.  Somon
Somon (çiftlik olmayan) ideal bir protein kaynağıdır çünkü sadece bağırsak astarınızı ve diğer dokularınızı oluşturmaya yardımcı olan amino asitler açısından değil, aynı zamanda sağlıklı bir inflamasyon yanıtını destekleyen omega-3 yağ asitleri bakımından da zengindir.
8.  Soğan
Bu lezzetli sebzenin yanı sıra frenk soğanı, sarımsak ve pırasa gibi ilgili türleri, içerdikleri kükürt bileşikleri ve ayrıca alliinaz ve kersetin gibi antioksidanlar sayesinde doğal faydalı özelliklere sahiptir.
9.  Sarımsak
Sarımsak, özellikle çiğ yenildiğinde, zararlı bakterilerle savaşan ve antioksidan etkiler sunan allisin ve disülfidler gibi benzersiz ve güçlü bileşikler sağlar.
10. Keten tohumu
Büyük bir lif ve sağlıklı yağ kaynağı olan keten tohumu, bağırsaktaki faydalı bakterileri “besleyerek” ve eliminasyona yardımcı olarak bağırsak sağlığına katkıda bulunur.
11. Yeşil çay
Yeşil çay, oksidatif stresi önleyebilen, bitkin hissettiğinizde size enerji artışı sağlayan ve genel olarak sağlıklı bir metabolizmayı destekleyen EGCG dahil olmak üzere en iyi antioksidan kaynağıdır.
12. Zerdeçal
Zerdeçal, sağlıklı bir inflamasyon yanıtını destekleyen kurkumin adı verilen aktif maddeyi içerir. Sadece bu değil, özellikle zerdeçal bileşiklerinin emilimini artıran karabiber ile birlikte kullanıldığında eklemler, cilt ve bilişsel sağlık için başka potansiyel faydalar sunar.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

08.08.2022Özlem Öven

Yorum Yapın

Ad Soyad *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu
Loading